Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Virtsa- ja sukupuolielimet

Aiheet

  • estrogeeni ja virtsa- ja sukupuolielinkudos
  • hoitovaihtoehdot

Vaihdevuosien monenlaiset oireet, kuten menopaussin aikaan esiintyvät jyrkästä estrogeenintuotannon laskusta johtuvat kuumat aallot ja mielialan vaihtelu ovat tuttuja useimmille. Harvat kuitenkaan tietävät, että estrogeenin väheneminen aiheuttaa myös emätinkudoksen ja virtsatien toiminnan vaivoja. Virtsa- ja sukupuolielinten vaivat saattavat alkaa pian menopaussin jälkeen, mutta ne yleistyvät ja pahenevat iän myötä ja kestävät yleensä koko elämän ajan. Niillä voi olla voimakas heikentävä vaikutus naisen elämänlaatuun. Jotkut naiset eivät siltikään hakeudu asianmukaiseen hoitoon, koska uskovat, että vaivat kuuluvat ikääntymiseen.

Estrogeeni ja virtsa- ja sukupuolielinkudos

Emättimessä ja virtsateissä on hyvin runsaasti estrogeenihormonireseptoreita. Hedelmällisillä naisilla luonnostaan munasarjoista erittyvä estrogeeni pitää kudokset vahvana, kosteana ja terveenä.

Menopaussin yhteydessä tapahtuva jyrkkä estrogeenin erityksen väheneminen vaikuttaa kuitenkin virtsa- ja sukupuolielinkudokseen: emätin lyhenee, sen sisäpinnan limakalvo heikkenee ja ohenee ja sinne virtaavan veren määrä pienenee. Tätä kutsutaan atrofiaksi eli surkastumiseksi.

Välittömimpiä seurauksia ovat emättimen kuivuus ja kutina, joiden vuoksi sukupuoliyhdyntä voi olla epämukavaa, kivuliasta tai jopa täysin mahdotonta. Lisäksi estrogeenin puute muuttaa normaalien, luonnollisen infektioesteen muodostavien emättimen bakteereiden ja hiivasienen tasapainoa. Tämä heikentää naisen luonnollista vastustuskykyä emätintulehduksia vastaan. Emätintulehduksia saattaa esiintyä missä elämänvaiheessa tahansa, mutta alttius niille lisääntyy menopaussin jälkeen.

Samankaltaisia muutoksia tapahtuu myös virtsarakon alaosassa ja virtsaputkessa (virtsarakosta elimistön ulkopuolelle johtava putki). Tämä voi aiheuttaa virtsanpidätyskyvyttömyyttä eli virtsainkontinenssia, ja lisätä myös toistuvien virtsatietulehdusten riskiä.

Tutkimusten mukaan jopa puolella iäkkäistä naisista on yksi tai useampia virtsa- ja sukupuolielinten vaivoja. Vaikka oireet vaikuttavatkin merkittävästi naisten elämänlaatuun ja sukupuolielämään, arviolta vain neljäsosa hakeutuu lääkärin hoitoon. Tämä johtuu osaksi häpeän tunteista, mutta myös siitä, ettei hoitoa tiedetä olevan saatavilla. Hakeutuminen suoraan erikoislääkärin (gynekologin) vastaanotolle nopeuttaa oikean hoidon saamista.

Hoitovaihtoehdot

Emättimen kuivuutta voidaan lievittää käyttämällä erityisiä emätinliukastimia ja -kosteuttajia, ja tulehduksia voidaan tarvittaessa hoitaa sienilääkkeillä tai antibiooteilla. Näissä hoidoissa ei kuitenkaan oteta huomioon vaivojen perussyytä eli estrogeenin puutetta.

Korvaamalla elimistön puuttuva estrogeeni voidaan virtsa- ja sukupuolielinten kunto palauttaa ennen menopaussia vallinneeseen tilaan. Estrogeeni vahvistaa emättimen limakalvoa ja saa emättimen joustavammaksi ja kosteammaksi. Se vaikuttaa hyödyllisesti myös virtsateihin estämällä toistuvia tulehduksia ja parantamalla lihasjänteyttä, jolloin inkontinenssin eli virtsanpidätyskyvyttömyyden mahdollisuus on epätodennäköisempi.

Virtsa- ja sukupuolielinten vaivoja voidaan paikallisesti hoitaa miedoilla estrogeeneilla, joita annetaan pelkästään virtsa- ja sukupuolielimiin vaikuttavina emätinvoiteena tai -puikkoina. Niistä pääsee verenkiertoon vain hyvin vähän estrogeenia. Monet naiset, erityisesti iäkkäämmät, suosivat tällaista paikallishoitoa, koska siitä ei seuraa säännöllistä tyhjennysvuotoa tai hormonaalisia sivuvaikutuksia, joita voi esiintyä tavallisten vaihdevuosien hormonihoitojen yhteydessä. Tällöin he jäävät kuitenkin paitsi myös vaihdevuosien hormonihoidosta koituvista hyödyistä, mm. vaihdevuosioireiden lievittymisestä ja osteoporoosin ehkäisystä. On olemassa valmisteita, jotka parantavat virtsa- ja sukupuolielinten vaivoja aiheuttamatta säännöllistä vuotoa.

Ovestin emätinpuikot ja -voide on tarkoitettu vaihdevuosien aikaisiin estrogeenin puutoksesta johtuviin intiimivaivoihin. Ovestin sisältää naisen omaa, mietoa estrioli-hormonia ja se vahvistaa emättimen ja alempien virtsateiden limakalvoja ja lieventää kutinan ja kirvelyn jo 2-3 viikossa, sekä virtsavaivat 4-6 viikossa. Ovestin paikallishoitoa saa apteekista ilman reseptiä.

Pakkausselosteet: Ovestin emätinpuikko, Ovestin emätinvoide
(Pakkausselosteet aukeavat Fimean sivulta, www.fimea.fi)

  

08-2015-NOND-1017146-0008