Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Tarpeet

Aiheet

  • välittömät muutokset
  • myöhemmät muutokset
  • pitkäaikaismuutokset
  • vaihdevuosien hormonihoito

Välittömät muutokset

Menopaussia edeltävinä vuosina ja välittömästi sen jälkeen vaikeimpia ongelmia ovat yleensä kuumat aallot, yöhikoilu, tunne-elämän muutokset ja seksuaalisuuteen liittyvät seikat. Nämä ongelmat koskettavat ainakin jollakin tavoin useimpia naisia. Vaikkeivät kaikki välttämättä tarvitse niihin lääketieteellistä hoitoa, niillä voi olla suuri merkitys naisten elämässä. Lisätietoa ks. hyvinvointi.

Myöhemmät muutokset

Menopaussi saa aikaan perusteellisia muutoksia myös virtsa- ja sukupuolielinkudoksessa: emätin lyhenee, sen limakalvo heikkenee ja ohentuu ja verenkierto heikkenee. Virtsarakossa ja virtsaputkessa esiintyy samanlaisia muutoksia. Nämä muutokset aiheuttavat mm. emättimen kuivuutta ja toistuvia tulehduksia, joita voi esiintyä yhtä varhain kuin muitakin vaihdevuosiin liittyviä oireita, ja jotka yleistyvät ja vaikeutuvat iän myötä. Vain harvat naiset hakeutuvat lääkärin hoitoon, vaikka näitä ongelmia voidaan hoitaa tehokkaasti. Lisätietoa ks.  virtsa- ja sukupuolielimet.

Pitkäaikaismuutokset

Yksi suurimmista pitkäaikaisista naisten terveyteen vaikuttavista seikoista menopaussin jälkeen on osteoporoosi: puolella kaikista naisista on riski sairastua osteoporoosiin ja kolmasosalla tulee luunmurtumia. Luiden suojaamiseksi on kuitenkin paljon tehtävissä. Lisätietoa ks. luusto.

Tasannevuosina naiset ovat myös vaarassa sairastua sepelvaltimotautiin, mikä on harvinaista nuoremmilla naisilla. Monet tekijät myötävaikuttavat sepelvaltimotautiin ja myös sydämen suojaamiseksi voidaan tehdä paljon. Lisätietoa ks. sydän ja verisuonet.

Vaihdevuosien hormonihoito

Estrogeeni voi ehkäistä monia menopaussiin liittyviä ongelmia. Se lievittää vaihdevuosioireita, parantaa virtsa- ja sukupuolielinten oireita ja ehkäisee luuaineksen häviämistä. Estrogeeni antaa suojaa myös paksunsuolensyöpää vastaan. Vaikka estrogeeni vaikuttaa elimistössä kaikilla näillä toivotuilla tavoilla, sillä on myös joitakin haittavaikutuksia, joista merkittävimmät kohdistuvat kohdun limakalvoon ja rintakudokseen.

Estrogeeni kasvattaa kohdun limakalvoa, mikä tarkoittaa sitä, että jos naisen kohtu on tallella, hän voi käyttää estrogeenia vain yhdistelmähoitona keltarauhashormonin kanssa. Tästä yleensä seuraa säännöllinen tyhjennysvuoto.

Lisäksi rintakudos on herkkää hormoneille, minkä vuoksi estrogeenikorvaushoito tai estrogeenikeltarauhashormonihoito saattaa aiheuttaa rintojen arkuutta tai muita rintoihin kohdistuvia haittavaikutuksia. Lisätietoa, ks. vaihdevuosien hormonihoito ja rinnat.

  

08-2015-NOND-1017146-0008