Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Sydän ja verisuonet

Aiheet

 • vain miesten tautiko?
 • sepelvaltimotaudin syyt
 • mitä on tehtävissä?
 • vaihdevuosien hormonihoidon merkitys

Sydän- ja verisuonitaudit ovat suurin yli 50-vuotiaiden naisten kuolinsyy teollistuneissa maissa. Itse asiassa Yhdysvalloissa postmenopausaalinen nainen kuolee kymmenen kertaa todennäköisemmin sepelvaltimotautiin kuin rintasyöpään. Silti vain harvat naiset tietävät, millainen uhka sepelvaltimotauti on terveydelle. Sepelvaltimotaudin estämiseksi on kuitenkin tehtävissä paljon enemmän kuin monien muiden vakavien tautien estämiseksi.

Vain miesten tautiko?

Osasyynä siihen, että sepelvaltimotaudista ei juurikaan puhuta silloin, kun on kyse naisten terveydestä, on sitkeä harhakäsitys, että sepelvaltimotauti on vain miesten tauti. Tämä käsitys juontaa juurensa siitä, että sydän- ja verisuonitaudit ovat naisilla harvinaisia ennen menopaussia, vaikka ne ovat merkittävä kuolinsyy keski-ikäisten miesten keskuudessa. Naiset saavat kuitenkin miehet nopeasti kiinni menopaussin jälkeen, ja 6 - 10 vuotta menopaussin jälkeen sydän- ja verisuonitautien esiintyvyys on samaa luokkaa kuin miehillä. Sydämen ja verisuonien tilasta huolehtimisen tulisi siis olla ensisijaisen tärkeää kaikille naisille.

Sepelvaltimotaudin syyt

Sepelvaltimotauti on monitekijäinen sairaus eli se johtuu useasta syystä. Joihinkin syihin, esim. ikään tai sairauden esiintymiseen suvussa ei voi vaikuttaa. Laajat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että useat muutkin tekijät ovat sepelvaltimotaudin osasyitä ja niistä useimmat liittyvät elämäntyyliin. Kolme tärkeintä riskitekijää ovat luultavasti tupakointi, joka on syynä lähes viidesosaan sepelvaltimokuolemista, liikunnan puute ja huono ruokavalio.

Mitä on tehtävissä?

 • Lopeta tupakointi: Tämä on epäilemättä tärkein keino, jolla voi pienentää sepelvaltimotaudin riskiä ja kohentaa yleistä terveydentilaa. Piintyneet tupakoitsijat saattavat tarvita perheen, ystävien, työtovereiden ja lääkärien tukea päästäkseen nikotiiniriippuvuudesta.
 • Liiku: Rivakka kävely, pyöräily, tanssi, uinti tai mikä tahansa liikuntamuoto, joka saa hengästymään. Liikunta vahvistaa sydäntä ja tehostaa näin veren virtausta.
 • Laihduta: Ylipainosta eroon pääseminen voi myös olla hyödyllistä. Vatsan seutuun kertyvä rasva eli keskivartalolihavuus tai omenatyyppinen lihavuus on erityisen vaarallista sepelvaltimotaudin kannalta.
 • Vähennä suurta kolesteroliarvoa: Pyri vähentämään kokonaisrasva-arvoa käyttämällä vähärasvaisia ravintovalmisteita. Vältä tyydyttyneitä tai eläinperäisiä rasvoja.
 • Syö runsaasti hedelmiä ja vihanneksia: Hedelmät ja vihannekset sisältävät tärkeitä, terveydelle mahdollisesti hyödyllisiä antioksidantteja. Ne ovat myös hyviä kuitulähteitä.
 • Vältä liikaa alkoholinkäyttöä: Vaikka yhden punaviinilasillisen päivässä uskotaan jopa suojaavan sydäntä, on tärkeää pysyä kohtuudessa. Alkoholissa on myös runsaasti energiaa.
 • Hallitse kohonnutta verenpainetta: Mittauta verenpaineesi säännöllisesti. Painonlasku, liikunta ja suolan ja alkoholin käytön vähentäminen voivat laskea verenpainetta.

Vaihdevuosien hormonihoidon merkitys

Vaikka estrogeenilla ja estrogeenin kaltaisesti vaikuttavilla lääkeaineilla (esim. tiboloni) uskotaan olevan suotuisa vaikutus mm. veren rasvoihin, verenvirtaukseen ja verisuonten seinämiin, laajat tutkimukset eivät ole vakuuttavasti osoittaneet, että vaihdevuosien hormonihoito vähentäisi sepelvatimotautia tai sydänkuolemia. Sen vuoksi vaihdevuosien hormonihoitoa ei voi pitää sepelvaltimotaudin estohoitona. Sepelvaltimotauti ei kuitenkaan nykykäsityksenkään mukaan ole välttämättä este vaihdevuosien hormonihoidon käytölle. Keskustele lääkärin kanssa hormonihoidon sopivasta annoksesta kohdallasi, jos sinulla on sydän- ja verisuonisairauksia.

  

08-2015-NOND-1017146-0008