Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Hyvinvointi

Aiheet

 • vasomotoriset oireet
 • mieliala
 • seksuaalisuus

Joillekin menopaussi on vaivaton; oireet eivät häiritse heitä paljonkaan, ja he hyväksyvät nopeasti siirtymisen tasannevuosiin. Jotkut naiset taas joutuvat fyysisen ja psyykkisen myrskyn kouriin. Vaihdevuosioireet ovat ensimmäisiä merkkejä lähestyvästä menopaussista ja ne kehittyvät viimeistä kuukautisvuotoa edeltävinä vuosina ja saattavat jatkua monta vuotta sen jälkeen. Oireet johtuvat pääasiassa estrogeenin puutteesta. Oireiden vaikutusta hyvinvointiin voidaan kuitenkin lievittää monin tavoin.

Vasomotoriset oireet

Vasomotoriset oireet, kuumat aallot ja yöhikoilu, ovat kaksi yleisintä vaihdevuosioiretta, joita esiintyy jonkinasteisena ainakin 80 prosentilla naisista.

Kuumat aallot, äkilliset epämiellyttävät kuumat tuntemukset leviävät rinnasta kaulaan ja kasvoihin aiheuttaen voimakasta kuumotusta ja punoitusta, johon liittyy hikoilua. Kuumia aaltoja tulee tavallisesti kahdesti kolmesti päivässä, mutta naisilla, joilla ongelma on vaikea, niitä voi tulla jopa sata kertaa viikossa. Yöhikoilu voi olla yhtä häiritsevää. Se on merkittävä unihäiriöiden syy ja lisää näin väsymystä ja päänsärkyä päiväsaikaan.

Molemmat ongelmat liittyvät normaalin lämpötasapainon järkkymiseen, joka johtuu siitä, että estrogeenintuotanto on epävakaista vaihdevuosien aikana. Toisin kuin muut menopaussioireet, vasomotoriset oireet häviävät ajan myötä, yleensä noin viidessä vuodessa, kun hormonien määrät tasapainottuvat. Joillakin naisilla vasomotorisia oireita voi kuitenkin esiintyä jopa 20 vuoden ajan.

Mitä vasomotorisille oireille voi tehdä?

 • Älä pukeudu yhteen paksuun vaatteeseen, vaan käytä useita ohuita vaatekappaleita kerroksittain, mielellään sellaisia, joissa on paljon puuvillaa.
 • Vähennä kofeiinipitoisten juomien ja alkoholin käyttöä.
 • Käy usein haaleassa suihkussa.
 • Vähennä tupakointia tai mieluummin lopeta se kokonaan. Tupakointi pienentää elimistön estrogeenipitoisuutta.
 • Liiku säännöllisesti.
 • Kysy lääkäriltäsi vaihdevuosien hormonihoidosta. Hoidon käytön yleisin syy on vaihdevuosioireiden lievittäminen.

Mieliala

Vaihdevuosien aikana tunne-elämän muutokset ovat myös yleisiä. Tällöin esiintyy usein mielialan vaihteluja, myös ärtyneisyyttä, muistin heikkenemistä, keskittymiskyvyn puutetta, vetämättömyyttä ja väsymystä.

Ei ole lainkaan selvää, missä määrin tällaiset ongelmat ovat seurausta fyysisistä vaihdevuosioireista, vaikeudesta hyväksyä hedelmällisyyden menettäminen, muista ikääntymiseen liittyvistä muutoksista vai suoranaisesti estrogeenin puutoksesta. Usein menopaussi ajoittuu yhtäaikaisesti muiden elämässä tapahtuvien isojen muutosten kanssa (lasten kotoalähtö, puolison sairastelu, omien vanhempien kuolema jne.) mikä voi vain yksinkertaisesti olla liikaa. Länsimaissa ikääntymistä ja menopaussia kuvataan usein lisäksi kielteisessä valossa. Tämän vuoksi menopaussi voi koskettaa naisen syvimpiä ikääntymiseen liittyviä pelkoja, ja tällä voi siten olla psyykkisiä vaikutuksia.

Estrogeeni voi vaikuttaa mielialaan välillisesti helpottamalla muita vaihdevuosioireita. Mielialaan saattaa vaikuttaa myös endorfiinien pitoisuuksien vaihtelu. Näiden aivoissa esiintyvien aineiden määrien tiedetään pienenevän menopaussin jälkeen ja hormonihoito näyttää vaikuttavan niiden pitoisuuteen suotuisasti.

Mitä on tehtävissä?

 • Älä patoa tunteita sisällesi: yritä keskustella mahdollisista menopaussia koskevista peloista kumppanin tai läheisten ystävien kanssa.
 • Kerro lääkärillesi mielialan vaihteluista.
 • Hormonihoito helpottaa vaihdevuosien tuomia fyysisiä oireita, jotka voivat olla masentuneen mielialan ja väsymyksen osasyitä, ja lisäksi joidenkin hoitojen on todettu vaikuttavan suoraan mielialaan.

Seksuaalisuus

Erotiikka ja seksi voivat kuulua naisen elämään koko eliniän. Seksuaalisuuteen liittyviä ongelmia ilmenee kuitenkin usein menopaussin jälkeen, ja niillä on suuri merkitys naisen hyvinvoinnin kannalta: 85 prosenttia naisista, jotka hakeutuvat hoitoon menopaussin vuoksi, kertoo, että heillä on ongelmia seksielämässä ja 45 prosenttia kertoo kärsivänsä sukupuolisen halukkuuden puutteesta.

Sukupuoliseen halukkuuteen vaikuttavat tietenkin monet seikat, esim. tunteet kumppania kohtaan, yleinen terveydentila ja hyvinvointi sekä hormonaaliset seikat. Menopaussin yhteydessä naiset voivat esimerkiksi olla sitä mieltä, että seksin vähentymisen suora syy on väsymys, ärtyneisyys ja masentunut mieliala.

Lisäksi vaihdevuosissa estrogeenin puutos aiheuttaa muutoksia sukupuolielimissä, esim. emättimen kuivuutta, joka voi aiheuttaa yhdyntäkipuja. Nämä ongelmat lisäävät epäilemättä tunnetta heikentyneestä seksuaalisuudesta, mutta ne korjaantuvat estrogeenikorvaushoidolla (ks. kohta virtsa- ja sukupuolielimet). Monien naisten sukupuolielämä kohentuu tästä syystä hormonihoidon aloittamisen jälkeen. Estrogeeni voi parantaa seksin fyysistä puolta, mutta sen ei kuitenkaan uskota vaikuttavan varsinaisesti naisen libidoon (seksuaaliseen halukkuuteen) tai kiihottumiseen.

Sekä naisilla että miehillä libidon uskotaan liittyvän läheisemmin androgeeneihin, kuten testosteroniin. Vaikka androgeenejä pidetään yleisesti mieshormoneina, niitä on myös naisen elimistössä ja niitä muodostuu munasarjoissa. Munasarjat tuottavat androgeenejä vielä menopaussin jälkeenkin, mutta niiden pitoisuudet pienenevät joillakin naisilla.

     

08-2015-NOND-1017146-0008