Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Tietoa tyypin 2 diabeteksesta

Jos sairastat tyypin 2 diabetesta, vereesi kertyy suuria glukoosimääriä (sokerimääriä), mikä voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Diabeteksen hoidossa on sen vuoksi erittäin tärkeää ymmärtää, miten diabetes vaikuttaa glukoosin hallintaan.

Mitä diabetes on?

Elimistö muuntaa valtaosan syömästämme ravinnosta glukoosiksi (sokeriksi).

about_type_2_diabetes_overview_image_north

Glukoosi kulkee elimistön soluihin, joissa se käytetään energiana. Haima tuottaa insuliinihormonia, joka ohjaa tätä prosessia. Insuliini auttaa veressä olevaa glukoosia pääsemään elimistön soluihin ja pitää tällä tavoin verenglukoosipitoisuuden turvallisella tasolla. 

Diabetesta sairastavalla ihmisellä haima ei kuitenkaan tuota riittävästi insuliinia tai sen tuottama insuliini ei vaikuta normaalisti. Tällöin verenglukoosipitoisuus ei pysy hallinnassa ja verenglukoosimäärä kasvaa.

Diabeteksessa on kolme pääasiallista tyyppiä:

1. Tyypin 1 diabetekseen sairastuvat yleensä lapset, teini-ikäiset tai nuoret aikuiset. Tässä diabetestyypissä haima lakkaa tuottamasta insuliinia.

2. Tyypin 2 diabetes on yleisin diabetestyyppi, johon voi sairastua minkä ikäisenä tahansa. Tässä diabetestyypissä haima ei tuota riittävästi insuliinia, eikä haiman tuottama insuliini vaikuta normaalisti.

3. Raskausdiabetekseen voi sairastua raskauden loppuvaiheessa, mutta se häviää yleensä lapsen syntymisen jälkeen. Naiset, joilla on ollut tämä diabetestyyppi, sairastuvat myöhemmin tyypin 2 diabetekseen muita todennäköisemmin.

Tyypin 2 diabeteksen syyt

Tyypin 2 diabetesta edeltää usein insuliiniresistenssin kehittyminen. Rasva-, lihas- ja maksasolut eivät silloin reagoi insuliinille normaalisti. Haima pystyy aluksi lisäämään insuliinin tuotantoa kasvavan tarpeen mukaan. Kun haimasolujen toimintateho hiipuu, haiman kyky selvitä tilanteesta heikkenee asteittain.

Ylipaino ja liikunnan puute lisäävät todennäköisyyttä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Myös perintötekijät vaikuttavat diabeteksen kehittymiseen suurentamalla tiettyjen ihmisten sairastumisriskiä.

Jos sinulla on todettu tyypin 2 diabetes, voit hoitaa sairauttasi tehokkaasti monin tavoin. Keinoja ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Terveellisen ravinnon nauttiminen
  • Liikunnan harrastaminen
  • Painonpudotus
  • Diabeteslääkkeiden käyttö
  • Verenpaineen alentaminen
  • Kolesterolitasojen parantaminen

Säännölliset tapaamiset lääkärisi ja hoitajasi kanssa ovat tärkeitä edistymisesi seuraamisessa.

DIAB-1194063-0000 8/2017