Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Lääkitys ja sinä

Tämä osio auttaa sinua ymmärtämään, miten erilaiset diabeteslääkkeet toimivat.

Tyypin 2 diabeetikkojen käyttöön on saatavana useita eri lääkevaihtoehtoja. Lääkkeet alentavat verenglukoositasoja eri tavoin. Lääkärisi kertoo, millainen lääke sopii sinulle ja miksi.

Tyypin 2 diabeteksen hoitoon voidaan käyttää useita erilaisia lääkkeitä:

  1. Biguanidit (metformiini): Vähentävät ensisijaisesti maksan tuottaman glukoosin määrää.
  2. DPP-4-estäjät ja GLP 1 -mimeetit: Alentavat verensokeritasoa lisäämällä haiman insuliinintuotantoa ja alentamalla maksassa muodostuvan glukoosin määrää.
  3. Insuliini: Pistoksina otettava hormoni, joka korvaa elimistön normaalisti tuottaman insuliinin ja auttaa kehoasi hallitsemaan veresi glukoositasoja.
  4. Alfaglukosidaasin estäjät: Hidastavat verenglukoositason nousua aterian jälkeen hidastamalla hiilihydraattien pilkkoutumista ja imeytymistä.
  5. Sulfonyyliureat ja glinidit: Lisäävät haiman insuliinineritystä.
  6. Glitatsonit: Auttavat ensisijaisesti lisäämällä insuliinin vaikutusta elimistössä.
  7. SGLT-2 estäjät (gliflotsiinit): Lisäävät glukoosin erittymistä virtsaan.

Suun kautta otettava lisälääkitys

Koska edellä luetellut lääkkeet alentavat verenglukoosipitoisuutta eri tavoin, lääkäri voi määrätä useampia lääkkeitä käytettäväksi samanaikaisesti.

Painonnousu

Jotkin edellä luetellut lääkkeet voivat aiheuttaa haittavaikutuksena painonnousua. Jos olet huolissasi painosi nousemisesta, keskustele asiasta lääkärin kanssa, jotta hän pystyy säätämään lääkitystäsi tarpeen mukaan. Painonhallintaan on useita eri keinoja. Tutustu Terveellinen elämäntapa -osioon, jos haluat ohjeita tehokkaaseen painonhallintaan.

DIAB-1194063-0000 8/2017