Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Tyypin 2 diabeteksen hallinta

Tyypin 2 diabeteksen hoidon lähtökohtana on verenglukoositason (verensokerin) hallinta. Terveellisen elämäntavan ja säännöllisen liikunnan lisäksi voit säädellä verenglukoosipitoisuutta ja vähentää komplikaatioiden riskiä monin eri tavoin.

Diabeteksen hoitoon liittyvien asioiden oppiminen voi aluksi tuntua vaikealta. Verenglukoosin (verensokerin) seuranta voi tuntua hankalalta tai sinun voi olla vaikea tunnistaa, milloin verenglukoosipitoisuus on suuri, koska olosi ei välttämättä tunnu mitenkään erilaiselta.

Glukoositasojen hallintaan sisältyy kolme tärkeää vaihetta:

  1. Seuraa verenglukoositasoja huolellisesti, jotta pystyt reagoimaan mahdollisiin muutoksiin.
  2. Ota sinulle määrätyt lääkkeet lääkärisi antamien ohjeiden mukaisesti.
  3. Syö terveellisesti ja lisää liikuntaa.

Tässä osiossa keskitytään siihen, miten voit pitää veren glukoosipitoisuuden tavoitealueella. Voit näin ehkäistä terveysongelmien syntymistä pitkällä aikavälillä. Jos ymmärrät, mikä aiheuttaa veren glukoosipitoisuuden muuttumisen, ja opit, miten vaihteluihin pitää reagoida, tunnet olosi varmemmaksi ja pystyt hallitsemaan glukoosipitoisuutta tehokkaasti.

Tyypin 2 diabeteksen hallinta alkaa tästä:

Yhteistyö lääkärisi ja hoitajasi kanssa

Verenglukoositason hallinta

Korkean ja matalan glukoositason hoitaminen

Tyypin 2 diabeteshoitovihko

DIAB-1194063-0000 8/2017