Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Selkärankareuman syyt

Selkärankareuma on selän nivelten ja nivelsiteiden tulehduksellinen sairaus. Sairauden taustalla on immuunivasteen yliaktivoituminen, joka johtaa siihen, että immuunireaktio kohdistuu omaa elimistöä vastaan. Tuumorinekroositekijä (TNF) ja muut solujen väliset viestiaineet, jotka normaalisti aktivoivat elimistön puolustuksen, aiheuttavatkin nyt vahingollisia niveltulehduksia. Tulehdus selän alueella aiheuttaa nikamavälien kalkkeutumista ja selän nivelsiteiden luutumista. Selän liikkuvuus vähenee ja selkä jäykistyy.

Vielä ei tiedetä, mikä immuunipuolustuksen väärän reaktion laukaisee, mutta perinnöllisyys on yksi monista osatekijöistä, jolla on vaikutusta tämän sairauden puhkeamiseen. Selkärankareuma on krooninen tulehduksellinen sairaus, joka etenee yleensä hitaasti. Sairauden kululle on tyypillistä hyvien ja huonojen jaksojen vuorottelu.

Tekstin on tarkastanut ja hyväksynyt Kari Eklund, dosentti ja reumatologian erikoislääkäri.