Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Selkärankareuman oireet

Selkärankareuman oireet

Jomottava alaselkäkipu on useimmiten yksi selkärankareuman ensimmäisistä oireista. Sairauden varhainen diagnosointi voi olla vaikeaa, koska suurella osalla suomalaisista on erilaisia selkävaivoja ja -kipuja. Selkärankareumalle on tyypillistä, että kipu ja jäykkyys ovat pahimmillaan yön jälkeen ja selkä on aamulla jäykkä. Toisin kuin muista syistä johtuvissa selkäkivuissa, kipu ja jäykkyys yleensä vähenevät liikkeelle lähdettäessä.

Tyypillisimmät oireet, selän kivut ja kankeus, johtuvat tulehduksesta. Lihakset reagoivat ”vastaanhangoittelemalla” liikkeisiin, jotka saattavat aiheuttaa kipua. Sairaus alkaa hiipien ja oireet voivat esiintyä jaksoittain. Suuret nivelet, kuten lonkat, polvet, olkapäät ja nilkat, saattavat tulehtua ja turvota. Taudinkuvaan kuuluu myös jänteiden ja lihasten kiinnityskohtien tulehtuminen ja kipeytyminen: tavallisimmin oireilevat akillesjänteet ja pakaroiden istuinkyhmyt. Myös silmät voivat tulehtua. Silmä tulee punaiseksi, valonaraksi ja kipeäksi. Muita oireita voivat olla huomattava väsymys, ruokahalun heikkeneminen ja yleinen sairauden tunne.

Selkärankareuma on yleinen reumasairaus, jota sairastaa noin 0,5 - 1 % väestöstä. Sairaus alkaa tavallisesti nuorena, useimmiten 20 - 30-vuotiaana. Sairastuminen yli 40-vuotiaana on varsin harvinaista. Tauti on miehillä yleisempi kuin naisilla, noin kaksi potilasta kolmesta on miehiä. Taudin varhainen diagnosointi on tärkeää, jotta tehokas hoito voidaan aloittaa ajoissa. Hoidon viivästyminen voi ajan myötä johtaa selän jäykistymiseen, nivelten vaurioitumiseen ja muihin haitallisiin oireisiin. 

Tekstin on tarkastanut ja hyväksynyt Kari Eklund, dosentti ja reumatologian erikoislääkäri.