Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Selkärankareuma ja arki

Selkärankareumaa sairastava voi elää hyvää elämää. Hankalin vaihe on sairauden alku, oudot oireet, joiden syytä ei tiedetä. Usein oireet muistuttavat tavallisia selkäkipuja, joten voi kestää kauankin ennen kuin todellinen syy löytyy. Keskimäärän diagnoosi saadaan seitsemässä vuodessa. Naisten vähäoireisemman taudin kohdalla aikaa voi kulua tätäkin enemmän.

Säännöllinen liikunta estää selän jäykistymistä ja vahvistaa lihaksia. Arkirutiinienkin keskellä voi liikkua. Se vaatii hieman suunnittelua. Ryhmäharjoittelu on hauska tapa liikkua. Monet selkärankareumaa sairastavat suosivat esimerkiksi vesivoimistelua. Työskentelyasennon sekä kotona että töissä on oltava hyvä.

Lääkärisi Sinulle valitsema lääkehoito lievittää tulehdusta ja estää nivelvaurioiden syntyä. Ajoittain sairautesi voi olla täysin oireeton, mutta se ei parane. Modernien hoitojen ansiosta useimmat potilaat elävät täysin normaalia elämää.

Tekstin on tarkastanut ja hyväksynyt Kari Eklund, dosentti ja reumatologian erikoislääkäri.