Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Nivelreuman oireet

Nivelreuman oireet

Nivelreumalle on tyypillistä monen nivelen tulehdus. Tulehtunut nivel on turvonnut, kipeä ja jäykkä. Jäykkyys on voimakkainta aamuisin ja kun ollaan pitkään paikallaan. Käsien ja jalkojen pienet nivelet tulehtuvat useimmiten, mutta myös olkapäät, polvet ja melkein mikä tahansa nivel saattaa oireilla. Eri ihmisillä oireet voivat olla hyvin erilaisia. Tyypillistä reumaattiselle tulehdukselle on tulehduksen symmetrisyys, mikä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi samat sorminivelet oireilevat kummassakin kädessä samanaikaisesti.

Muita oireita voivat olla väsymys, painon lasku ja yleinen sairauden tunne. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan lähes puolet nivelreumapotilaista sairastui niin, että he pystyivät kertomaan missä ja milloin oireita ensimmäisen kerran esiintyi. Toisilla sairaus taas alkoi vähitellen. Nivelreuman aktiivisuus vaihtelee ajan kuluessa. Välillä tauti saattaa olla aktiivisempi ja tätä aktiivista vaihetta voi seurata rauhallisempi vaihe, jolloin oireita on vähemmän. Jos reumaa ei hoideta riittävän tehokkaasti, nivelet saattavat vaurioitua. Pahimmillaan nivelten asento muuttuu ja ne jäykistyvät. Parhaaseen hoitotulokseen päästään, kun hoito aloitetaan riittävän varhain ja riittävän tehokkaasti.

Nivelreuman taudinkuva saattaa olla hyvinkin erilainen eri ihmisillä. Jopa viidesosalla sairaus rauhoittuu itsestään. Usein sairaus etenee hitaasti, jolloin oikealla hoidolla sitä voidaan hallita ja vähentää nivelvaurioiden syntyä. Pidempään jatkuneessa nivelreumassa myös iho, silmät ja keuhkot voivat oireilla.