Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Nivelpsoriaasin syyt

Psoriaasissa ja nivelpsoriaasissa immuunipuolustus reagoi virheellisesti oman elimistön toimintaan. Ei tiedetä, mikä tämän virheellisen toiminnan käynnistää, mutta sekä perintö- että ympäristötekijät vaikuttavat siihen. Ulkoiset tekijät, kuten infektiot ja stressi, voivat vaikuttaa näiden sairauksien puhkeamiseen.

Perinnöllisyys vaikuttaa psoriaasin puhkeamiseen, mutta sen lisäksi tarvitaan jokin muu laukaiseva tekijä. Tällainen tekijä voi olla infektio, kuten angiina, stressi ja hormonivaihtelut puberteetin tai raskauden aikana. Jotkut lääkeaineet voivat käynnistää psoriaasin tai pahentaa sitä. Vielä ei tiedetä, mikä tulehduksen käynnistää nivelpsoriaasissa ja miksi toiset psoriaatikot saavat nivelvaivoja ja toiset eivät. Todennäköisesti useat eri tekijät yhdessä aiheuttavat sairauden puhkeamisen. Nivelpsoriaasi on jonkin verran yleisempi naisilla kuin miehillä. Nivelpsoriaasissa tulehdus näyttää alkavan oireilevien nivelten ympäriltä, pehmytkudoksesta. Sairaus kohdistuu jänteiden ja lihasten kiinnityskohtiin.

Tekstin on tarkastanut ja hyväksynyt Kari Eklund, dosentti ja reumatologian erikoislääkäri.