Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Nivelpsoriaasin oireet

Nivelsprosiaasin oireet

Psoriaasiartriitti eli nivelpsoriaasi on sairaus, jossa psoriaasia sairastavalla on myös niveloireita. Psoriaasi on ihon tulehduksellinen sairaus, josta kärsii noin 3 % väestöstä. Se on yhtä yleinen naisilla ja miehillä. Nivelpsoriaasia on 10 - 30 %:lla kaikista psoriaasiin sairastuneista. Nivelpsoriaasiin saattaa liittyä myös muita oireita, kuten lisääntynyttä väsymystä ja yleistä sairauden tunnetta.

Nivelvaivat alkavat tavallisesti 30 – 50 vuoden iässä. Useimmilla nivelpsoriaasiin sairastuneilla on ennestään psoriaasi, mutta niveltulehduksia voi olla samanaikaisesti iho-oireiden kanssa tai joskus ennen niitä. Oireita voi olla yhdessä tai useammassa nivelessä. Tulehtunut nivel on arka ja turvonnut. Se saattaa punoittaa, tuntua jäykältä ja kipeältä. Tavallisimmin tulehtuvat käsien tai varpaiden pienet nivelet. Joskus koko sormi tai varvas turpoaa. Tällöin puhutaan daktyliitistä tai kansanomaisemmin ”makkarasormista” tai ”makkaravarpaista”.

Myös jänteiden kiinnityskohdat ja jännetupet nivelten ympärillä voivat tulehtua. Kolmanneksella nivelpsoriaatikoista tulehdus voi aiheuttaa selkärankareuman (ankyloiva spondyliitti) kaltaisen tilan, jolloin selkä on kipeä erityisesti öisin ja levossa. Selkäranka ja niska voivat tuntua jäykiltä.

Nivelvaivoilla ja iho-oireiden määrällä ei ole selvää yhteyttä. Noin 10 prosentilla psoriaatikoista on nivelvaivoja, mutta on arvioitu, että jopa 30 - 40 prosentilla on eriasteisia nivel- tai selkävaivoja.

Tekstin on tarkastanut ja hyväksynyt Kari Eklund, dosentti ja reumatologian erikoislääkäri.