Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Nivelpsoriaasin hoito

Nivelpsoriaasi kohdistuu sekä ihoon että niveliin. Parantavaa hoitoa ei ole, mutta sairauden oireita pystytään lievittämään ja sairastunut voi elää lähes normaalia elämää. Lihaskuntoa kannattaa pitää yllä omatoimisella liikunnalla ja fysioterapian avulla. Lääkkeillä pyritään hillitsemään tulehdusta. Hoidolla pyritään pitämään nivelpsoriaasia sairastavan elämä mahdollisimman normaalina sairaudesta huolimatta.

Fysioterapia ja liikunta

Nivelpsoriaasia sairastavan on tärkeää pitää huolta kunnostaan sekä harjoittaa lihaksiaan ja niveliään. Tulehtuneen nivelen liiallista rasittamista on syytä välttää. Fysioterapeutti ja toimintaterapeutti auttavat löytämään oikeat työ- ja liikunta-asennot ja antavat oikeanlaisia harjoitusohjeita.

Fysioterapia ja liikunta

Nivelpsoriaasin lääkehoito

Lääkehoidon avulla rauhoitetaan tulehdusta ja vähennetään oireita sekä estetään nivelten vaurioitumista. Nykyisin käytössä olevilla reumalääkkeillä saadaan useimmissa tapauksissa tulehdus rauhoittumaan.

Reumalääkkeillä on myös haittavaikutuksia ja on mahdollista, että sopiva hoito löytyy vasta, kun on kokeiltu erilaisia lääkkeitä. Kaikki potilaat ovat yksilöitä: se mikä sopii yhdelle, ei ehkä sovikaan toiselle. Nivelpsoriaasia hoidetaan muun muassa särkylääkkeillä, reumalääkkeillä sekä biologisilla lääkkeillä. 

Särkylääkkeet
NSAID-lääkkeet (non steroidal anti-inflammatory drugs) eli tulehduskipulääkkeet ovat tavallisia särkylääkkeitä. Ne lievittävät tulehdusta ja särkyä ja vähentävät jäykkyyttä sekä nivelissä että niiden lähistöllä. Parasetamolia käytetään, jos NSAID-lääkkeitä ei voida käyttää. Toisinaan parasetamoli yhdistetään johonkin voimakkaampaan särkylääkkeeseen. Tulehduskipulääkkeiden jatkuva käyttö lisää jonkin verran sydän- ja verisuonissairauksien riskiä. Sinun kannattaa välttää näiden lääkkeiden pitkäaikaista käyttöä, jos sinulla on todettu sydänsairaus tai useita sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä. 

Reumalääkkeet
Reumalääkkeitä käytetään, kun sairaus ei pysy kurissa NSAID-lääkkeiden avulla. Ne hillitsevät immuunijärjestelmän toimintaa. Yleisimmin nivelpsoriaasin hoitoon käytetään jotakin seuraavista:

  • metotreksaattia, joka rauhoittaa niveltulehdusta ja psoriaasi-ihottumaa,
  • sulfasalatsopyridiiniä, joka rauhoittaa niveltulehdusta, mutta ei vaikuta ihottumaan,
  • leflunomidia, joka tehoaa nivelpsoriasiin,
  • siklosporiinia, joka rauhoittaa psoriaasi-ihottuman, mutta sen teho niveltulehduksen hoidossa on usein vaatimaton.

Muitakin nivelreuman hoidossa käytettyjä lääkkeitä voidaan tietyissä tapauksissa käyttää myös nivelpsoriasiksen hoidossa. 

Kortisoni
Kortisoni lievittää tulehdusta monilla tavoin. Sitä voidaan antaa esimerkiksi pistoksena oireilevaan niveleen tai jänteiden ja lihasten kiinnityskohtiin. Se on hyvä hoitomuoto erityisesti yksittäisen nivelen tulehdukseen sekä muuta hoitoa täydentävänä hoitona. Suun kautta otettava kortisoni vähentää nopeasti nivelten tulehdusoireita, mutta saattaa pahentaa iho-oireita.

Biologiset lääkkeet

Biologiset reumalääkkeet voidaan ottaa käyttöön, jos muut reumalääkkeet eivät auta. Nivelpsoriaasia hoidetaan tällä hetkellä biologisilla lääkkeillä TNF-salpaajilla, jotka vähentävät tehokkaasti sekä iho- että niveltulehdusta. 

Nivelpsoriaasin kaltaisissa tulehduksellisissa sairauksissa immuunipuolustus kääntyy omaa elimistöä vastaan. Normaalisti tulehdus on hyödyllinen puolustusreaktio virusten ja bakteerien kaltaisia vihollisia vastaan. Kun elimistömme altistuu hyökkäykselle, immuunipuolustus aktivoituu ja tulehdus nujertaa vihollisen. Biologiset reumalääkkeet lievittävät tulehdusta. Biologiset lääkkeer otetaan yleensä käyttöön sitten, kun muut lääkkeet eivät tehoa tai kun sairauden tulehdusaktiviteetti on koholla.

Tekstin on tarkastanut ja hyväksynyt Kari Eklund, dosentti ja reumatologian erikoislääkäri.