Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Nivelpsoriaasi ja arki

Nivelpsoriaasi ja arki

Nivelpsoriaasin kanssa voi nykyhoitojen ansiosta elää lähes normaalia elämää. Oireet ovat usein lieviä ja niitä esiintyy vain ajoittain, ja välissä voi olla oireettomia jaksoja. Lääkkeillä hoidetaan tehokkaasti sekä ihottumaa että nivelvaivoja.

Lääkehoito lievittää sairautta, mutta myös elämätavoilla voi itse vaikuttaa arkensa sujumiseen. Ravinnon merkityksestä psoriaasissa ja nivelpsoriaasissa keskustellaan. Tutkimusten mukaan kalarasvoilla, niin kutsutuilla omega-3-rasvahapoilla, on lievästi tulehdusta hillitsevä vaikutus. Hedelmien ja vihannesten käyttö voi olla hyödyllistä Joidenkin tietojen mukaan runsas punaisten vihannesten (tomaatit, porkkanat) käyttö näyttäisi suojaavan psoriaasin puhkeamiselta. Ruokailutottumusten muuttamisesta on hyvä ensin keskustella lääkärin kanssa. Joillakin psoriaatikoilla ruokailutottumusten muutos on aiheuttanut nivelvaivoja. Kaikkien ravintoaineiden saannista on muistettava huolehtia.

Hyvä kunto ja lihasten harjoittaminen ovat tärkeitä nivelpsoriaasia sairastavalle. Sopivat liikuntaohjelmat ja työasennot katsotaan yhteistyössä fysioterapeutin ja toimintaterapeutin kanssa. Erilaisia arkipäivää helpottavia apuvälineitä voidaan ottaa käyttöön. Liikunnan avulla torjutaan myös ylipainoa, joka voi aiheuttaa ylimääräistä rasitusta nivelille, erityisesti lonkille, polville ja jalkaterille. Jos vaiva on polvissa, on syytä lopettaa juoksu kovalla alustalla. Jos niveliin sattuu, on kuunneltava omaa elimistöään, jottei niveliä rasiteta liikaa.

Tekstin on tarkastanut ja hyväksynyt Kari Eklund, dosentti ja reumatologian erikoislääkäri.