Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

D-vitamiini

Me kaikki tarvitsemme D-vitamiinia!

Liian vähän?

Ihminen tarvitsee D-vitamiinia, jotta luuston kunnon kannalta tärkeää kalsiumia imeytyisi elimistöön.

Yli puolella suomalaisista on oletettavasti D-vitamiinin puutos. Yleisintä puutos on vaihdevuosi-ikäisillä naisilla, mutta usein myös nuoret saavat D-vitamiinia liian vähän. D-vitamiinin saantisuositukset ovat 2-60-vuotiaille 7,5 mikrogrammaa ja yli 60-vuotiaille 20 mikrogrammaa vuorokaudessa. D-vitamiinia saadaan jonkin verran ravinnosta, esimerkiksi kalasta ja kananmunista. Päiväannoksen saa esimerkiksi 50-100 grammasta silakoita tai 70-140 grammasta kirjolohta. Lisäksi maitotuotteisiin sekä margariineihin lisätään nykyään D-vitamiinia. Yleensä tarpeellista määrää D-vitamiinia ei kuitenkaan saada ruokavaliosta.

Eikö auringonvalo riitä?

D-vitamiinin pääasiallinen lähde on auringonvalo, jonka UVB-säteilyn vaikutuksesta iho pystyy tuottamaan D-vitamiinia. Pohjoisen ihmisen vaalea iho kykenee synnyttämään D-vitamiinia tehokkaammin vähäisessäkin auringonvalossa kuin tummempi iho. Kuitenkin jopa aurinkoisen kesän jälkeen suomalaisilla on hyvin usein puutetta D-vitamiinista. Lisäksi on huomattava, että ihon ruskettuminen vähentää D-vitamiinin tuotantoa. Toisaalta taas aurinkovoiteet voivat jopa estää D-vitamiinin tuotannon ihossa.

Miksi D-vitamiini on tarpeellinen?

Ihminen tarvitsee D-vitamiinia, jotta luuston kunnon kannalta tärkeää kalsiumia imeytyisi elimistöön. D-vitamiinin puutoksessa kalsiumia ei imeydy tarpeeksi, jolloin elimistö ottaa korvaavaa kalkkia luustosta. Tällöin luun lujuus heikkenee ja murtumariski siten kasvaa.

D-vitamiinin puutoksen luustovaikutukset on tunnettu jo vuosia. Riisitauti, osteoporoosi ja osteomalasia (luun pehmeneminen) ovat seurausta D-vitamiinin puutteesta. Suomessa ei riisitautia enää tiettävästi esiinny. Yksi syy tähän on, että vauvoille on määrätty D-vitamiinitippoja jo puoli vuosisataa. Kuitenkin tilastojen mukaan Suomen väestöstä noin 400 000:lla on osteoporoosi.

D-vitamiini ei ole vain vitamiini vaan myös hormoni. D-vitamiinista muodostuu maksassa hormonia, kalsidiolia. Tätä puolestaan pidetään yleisterveyttä ylläpitävänä hormonina. Paitsi, että kalsium imeytyy D-vitamiinin vaikutuksesta paremmin elimistöön, on sen todettu vaikuttavan suotuisasti myös immuunipuolustusjärjestelmään ja vähentävän infektiosairauksien riskiä. Vanhuksille D-vitamiinin vaikutus lihaskuntoon on merkittävä. Lihaskunto parantaa tasapainoa ja vähentää siksi kaatumisia ja siten murtumariski pienenee.

D-vitamiinin merkitystä on tutkittu ykkös- ja kakkostyypin diabeteksessa, joissa sen on todettu vaikuttavan insuliinin eritykseen. Myös verenpainetautiin D-vitamiinilla on positiivisia vaikutuksia, koska sen on havaittu jonkin verran alentavan kohonnutta verenpainetta. D-vitamiinin puutos puolestaan todennäköisesti kasvattaa MS-taudin riskiä. Puutoksen vaikutusta syövän kehittymiseen on myös tutkittu.