Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Luuntiheysmittaus

Luu on elävää kudosta, joka uusiutuu koko elämän ajan. Suurin luuntiheys eli luun huippumassa saavutetaan noin 30-vuotiaana.

Osteoporoosi voidaan todeta luuntiheysmittauksessa. Mittaus tehdään matalaenergiseen röntgensäteilyyn perustuvalla tekniikalla DEXA-laitteella. Luuntiheys mitataan yleensä lannerangasta ja reisiluun yläosan kohdalta. Mittaus on kivuton ja kestää noin 20 minuuttia. Luuntiheysmittauksen säteilymäärä on pienempi kuin röntgenkuvauksissa, joten se on turvallinen. Kyseessä on osteoporoosi, mikäli mittaustulos osoittaa suuruusluokaltaan 25 prosentin alenemaa terveen aikuisen luun massan huipputiheydestä. Vähäisempi alentuma tarkoittaa osteopeniaa.

Lääkärin lähetteellä yliopisto- tai keskussairaalassa tehty tutkimus kuuluu sairasvakuutuskorvauksen piiriin.

Luuntiheysmittaus voidaan tehdä myös PIXI-laitteella, joka on kannettava pienois-DEXA. Tällöin mittaus tehdään ranteen tai kantapään luusta. Tutkimus kestää noin 10 minuuttia. Mikäli tuloksen perusteella epäillään osteoporoosia, varmennetaan tilanne usein vielä DEXA-mittauksella.

Röntgen- tai ultraäänitutkimus ei riitä osteoporoosin luotettavaan havainnointiin. Pitkälle edennyt sairaus voidaan nähdä näissäkin tutkimuksissa, mutta epäily vahvistetaan DEXA-laitteella.

Luun aineenvaihdunta on melko hidasta, joten tutkimuksia ei ole yleensä tarvetta uusia kuin muutaman vuoden välein. Samalla seurataan, miten mahdollinen lääkehoito on tehonnut.

Tästä löydät listan paikoista , joissa voi tehdä joko DEXA- tai PIXI-tutkimuksen.