Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Myyttejä migreenistä

Migreeni on todennäköisesti yksi maailman väärinymmärretyimpiä sairauksia. Seuraavassa muutamia migreeniä koskevia myyttejä:

Myytti: Migreeni ei ole vakavaa, se on vain kova päänsärky.
 Migreeni on sairaus – ja päänsärky on vain yksi sen monista oireista. Migreeni voi pahimmillaan invalidisoida potilaan päiväkausiksi kerrallaan. Eräs Euroopassa tehty tutkimus on osoittanut, että migreenistä kärsivät henkilöt ovat vuosittain poissa töistä 20 työpäivää vastaavan ajan migreenin vuoksi. Toinen tutkimus osoitti, että 78% migreeniä sairastavista katsoi sen haittaavan heidän elämäänsä huomattavasti ja 62% joutui pysymään vuoteessa kohtauksiensa ajan.
 Vaikka naiset kärsivät migreenistä enemmän kuin miehet mahdollisesti hormonaalisista syistä johtuen – suhdeluku on 3:1 – sekä miehet että naiset saavat migreenikohtauksia. Migreeni ei ole missään tapauksessa merkki tunne-elämän heikkoudesta tai puutteellisesta selviytymiskyvystä.
 Kyllä se haittaa - useammin kuin on haittaamatta - ja paljon vakavammin kuin voisi luulla. Migreenipotilaat arvioivat elämänlaatunsa huonommaksi kuin potilaat, jotka sairastavat muita kroonisia tauteja kuten artriittia, diabetesta, masennusta ja selkävaivoja.

Maailman Terveysjärjestön WHO:n tutkimuksessa todetaan, että migreenipotilaiden toimintakyky kohtauksen aikana on huonompi kuin jotain tunnetumpaa tautia sairastavien ihmisten toimintakyky (esimerkiksi paraplegia, sokeus tai kuurous).