Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Migreenin tunnistaminen ja muiden apu

Ymmärtämys, empaattisuus ja joustavuus ovat avaintekijöitä, jotka auttavat tulemaan toimeen tämän hyvin vaikean sairauden kanssa.

Kipu on vain yksi migreeniä sairastavien vitsauksista. Jotkut migreenipotilaat saattavat kokea työssään vaikeuksia ja/tai saavat aiheetta leiman, että he kärsivät tunne-elämän ongelmista.

Migreenin tunnustaminen on ensimmäinen asia, mitä ystävät, perhe ja työtoverit voivat tehdä auttaakseen potilasta. Tässä on joitakin muita vihjeitä:

  • Tiedosta, että migreenistä kärsivä ei aina pysty toimimaan odotusten mukaisesti. Suhtaudu häneen yhtä huomaavaisesti kuin kehen tahansa invalidisoivasta sairaudesta kärsivään henkilöön.
  • Ole empaattinen. Himmennä valot, vedä verhot ikkunoiden eteen tai sammuta televisio, jotta migreenistä kärsivän olisi mukavampi olla huoneessa. Vie muu perhe ulos tai ota hoitaaksesi niitä tehtäviä, joista potilas ei kykene suoriutumaan. Pidä valmis jääpussi saatavilla. Ja ennen kaikkea: älä vähättele kohtausta (tai sen ennakoivia merkkejä) tunne-elämän häilyväisyytenä tai ongelmana.
  • Tiedosta, että kohtaukset voivat tulla äkillisinä ja että suunnitelmia on ehkä muutettava.
  • Kehota tuntemiasi migreenioireista kärsiviä henkilöitä ottamaan yhteyttä lääkäriin tai muuhun terveydenhuollon ammattilaiseen, kun migreenin tunnistaminen ei aina ole itsestään selvää.

Muista: Ymmärtämys, empaattisuus ja joustavuus ovat avaintekijöitä, jotka auttavat tulemaan toimeen tämän hyvin vaikean sairauden kanssa.

Perheenjäsenten, ystävien ja työtovereiden ymmärtävä suhtautuminen voi helpottaa kärsimyksiä.

On totta, että ainoastaan migreenipotilas itse tietää, millaista on elää tämän sairauden kanssa, mutta on myös totta, että kukaan muu ei voi tehdä yhtä paljon kuin hän itse auttaakseen itseään. Niin invalidisoivia kuin migreenikohtaukset ovatkin, voit kuitenkin hallita niitä jossain määrin – vaikka et pystyisi kokonaan lopettamaan kohtauksia, voit varmasti vaikuttaa olosuhteisiin, jotka laukaisevat ne. Olet itse paras puolustuspelaaja taistelussa migreeniä vastaan ja kertyneen kokemuksen perusteella sinulla on mahdollisuus saada sairauteen tarvitsemasi hoito.