Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Migreenilääkkeet ja hoitovinkit

Migreenilääkkeet on yleensä jaoteltu kolmeen ryhmään:

Akuutin migreenikohtauksen hoitoon käytettävät migreenilääkkeet:

Kun pyrit lievittämään sairautesi haittoja, tee se yhteistyössä lääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Nämä triptaaneiksi kutsutut lääkkeet auttavat pysäyttämään migreenin ja siihen liittyvien oireiden kuten pahoinvoinnin, oksentelun, valo- tai ääniherkkyyden kehittymisen. Koska nämä lääkkeet eivät ole pelkkiä "särkylääkkeitä", niitä pitäisi ottaa ainoastaan lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Oireita lievittävät migreenilääkkeet:

Näitä lääkkeitä käytetään migreenikohtauksen aikana oireita kuten kipua tai pahoinvointia lievittämään. Niitä voidaan käyttää, jos akuutti kohtauslääkitys ei tehoa johonkin kohtaukseen tai jos oire on erityisen vaikea tietyn kohtauksen aikana.

Ennaltaehkäisevät (eli profylaktiset) migreenilääkkeet:

Näitä lääkkeitä otetaan säännöllisesti, usein päivittäin, migreenikohtauksien esiintymistiheyttä ja/tai niiden voimakkuutta lieventämään. Näiden lääkkeiden oletetaan tehoavan siten, että ne vakauttavat aivoja ympäröivien verisuonten toimintaa tai estävät migreenikohtauksen syntyyn vaikuttavien aivokemikaalien muodostumista. Nämä lääkkeet eivät yleensä pysty estämään kaikkia migreenikohtauksia. Siksi useimpien potilaiden on käytettävä myös akuuttilääkitystä tai saatavissa olevia oireita lievittäviä lääkkeitä alkavan migreenikohtauksen estämiseksi. Ennaltaehkäiseviä migreenilääkkeitä käyttävät yleensä potilaat, jotka saavat vähintään kolme kohtausta kuukaudessa tai joiden kohtaukset estävät heitä hoitamasta päivittäisiä tehtäviään useina päivinä kuukaudessa. Kysy lääkäriltäsi tai muulta terveydenhuollon ammattilaiselta, mitä mahdollisuuksia sinulle on tarjolla. Näitä migreenilääkkeitä ovat muun muassa käsikauppalääkkeet, reseptilääkkeet ja lääkkeetön hoito. Huolehdi siitä, että otat lääkkeesi aina tarkoin ohjeiden mukaan. Muista: on tärkeä seurata, mikä lääkitys tehoaa sairauteesi.

Hoitovinkkejä

  • Migreenilääkkeet lääkärisi ohjeiden mukaan.
  • Jos käytät ennaltaehkäiseviä lääkkeitä, älä luovuta, vaikka joskus saisit migreenikohtauksen. Kysy terveydenhuollon ammattilaiselta, miten voisit parhaiten hallita näitä kohtauksia.
  • Ilmoita lääkärillesi: ennen kuin vaihdat tai lopetat migreenilääkkeet, ennen kuin kokeilet erilaista yhdistelmälääkitystä, jos lääkkeiden käytön aikana esiintyy haittaavia sivuoireita
  • Haluat ehkä myös kokeilla muunlaisia itsehoitokeinoja, kuten muun muassa laukaisevien tekijöiden välttäminen, stressiä alentavat tekniikat (harrastukset, biopalautehoito, rentoutusharjoitukset) sekä säännöllinen liikunta.

Toimithan yhteistyössä lääkärisi kanssa

Mikään migreenilääke ei valitettavasti pysty parantamaan migreeniä tai sen oireita jatkuvasti. Sinulla on kuitenkin käytettävissä entistä enemmän hoitovaihtoehtoja, joihin varmasti haluat tutustua. Kun pyrit lievittämään sairautesi haittoja, tee se yhteistyössä lääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Vain lääkäri voi antaa sinulle lääkemääräyksen, seurata lääkitystäsi, kertoa sinulle lääkkeen käyttöön mahdollisesti liittyvistä sivuvaikutuksista sekä pitää sinut ajantasalla uusista migreenilääke-hoidoista.