Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Migreenikohtaus ja sen hallinta

Jos tiedät, mitkä ovat juuri sinulle tyypillisiä kohtauksen laukaisijoita voit saada avun, jolla pystyt rajoittamaan kohtauksia.

Migreenikohtaus saattaa alkaa, jos jokin tapahtuma tai tekijä, jota kutsutaan laukaisijaksi, saa aivon verisuonet ylireagoimaan. Laukaisijat voivat toimia yksinään tai yhdessä muiden laukaisevien tekijöiden kanssa. Kaikilla niistä ei ole vaikutusta kaikkiin migreeniä sairastaviin henkilöihin ja eri tekijät voivat laukaista migreenikohtauksen eri aikoina eri ihmisillä.

Yksi on kuitenkin selvää: Jos tiedät, mitkä ovat juuri sinulle tyypillisiä migreenikohtauksen laukaisijoita ja keskustelet niistä lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, voit saada avun, jolla pystyt rajoittamaan kohtauksia. Parhaassa tapauksessa jopa välttämään ne kokonaan.

Seuraavassa on lueteltu eräitä tavallisimpia migreenikohtauksen laukaisevia tekijöitä.

Ruuat:

  • kypsät juustot (cheddar, brie, stilton)
  • nitraatteja sisältävät ruuat (lihasäilykkeet, pekoni, makkarat, hot dogit, metwursti)
  • sipulit
  • suklaa
  • natriumglutamaatti (sitä on kiinalaisissa ruuissa, teollisesti pakatuissa keitoissa ja lihamuhennoksissa, pussikastikkeissa ja lihanmureutusaineissa)
  • alkoholijuomat (erityisesti punaviini)

Stressin jälkeinen migreeni: Luulet kenties, että stressi aiheuttaa migreeniä, mutta asia on usein päinvastoin. Migreenikohtaukset ilmestyvät yleisimmin silloin, kun stressitilanne on ohi, juuri esimerkiksi loma-aikoina tai viikonloppuisin.

Munasolun irtautuminen tai kuukautiset: Nämä tilanteet aiheuttavat hormonitason muutoksia, ja seurauksena voi olla migreenikohtaus.

Kofeiinin käytön lopettaminen: kofeiinin yhtäkkinen lopettaminen ruokavaliostasi saattaa laukaista migreenikohtauksen.

Lääkkeet: Eräät lääkkeet voivat laukaista migreenin.

Ympäristössä tapahtuvat muutokset: Ilmanpaineen aleneminen sekä korkeat lämpötilat, kosteus tai sade voivat joillakin potilailla laukaista migreenin. Kirkkaat valot, melu, savu, pakokaasut, vahvat hajut tai korkeuden muutokset voivat myös laukaista migreenikohtauksen.

Ruokailun laiminlyönti: Syömättömyys alentaa verensokeria, mistä voi olla seurauksena migreeni-kohtaus.

Unirytmin muutokset: Liiallisen (tai liian vähäisen) nukkumisen on havaittu liittyvän migreeniin.

Lääkärillä käynti voi auttaa sinua lievittämään tästä sairaudesta johtuvaa kipua, sen aiheuttamaa toimintakyvyn laskua ja eristyneisyyden tunnetta.