Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Lapsettomuustutkimukset

lapsettomuustutkimukset-kehys

Lapsettomuus voi olla primaarista, jolloin nainen ei ole ollut koskaan raskaana, tai sekundaarista eli aiemman raskauden jälkeistä hedelmättömyyttä. Parien lapsettomuudesta noin 25 % on naisesta johtuvaa, 25 % miehestä johtuvaa ja 25 % sekä naisesta että miehestä johtuvaa. Lopuissa 25 % tapauksista syytä ei löydetä, jolloin puhutaan selittämättömästä lapsettomuudesta.

Lapsettomuus on parin yhteinen ongelma. Tämän vuoksi tutkimukset aloitetaan samanaikaisesti miehellä ja naisella. Tutkimukset voidaan aloittaa parin niin toivoessa, kun lapsettomuus on kestänyt yli vuoden. Tutkimukset kannattaa aloittaa jo aiemminkin, jos on syytä epäillä, että lapsettomuudelle voi olla selvä syy, esimerkiksi kuukautiskierron epäsäännöllisyys tai mahdolliset synnytinelinten tulehdukset tai leikkaukset. Myös jos miehellä on ollut sairauksia, jotka voivat vaikuttaa siittiöiden tuotantoon tai jos naisen ikä on yli 37 vuotta, on hyvä hakeutua tutkimuksiin jo aiemmin.

Perustutkimuksissa selvitetään molempien yleinen terveydentila, aiemmat sairaudet, leikkaukset ja sairaalahoidot sekä käytössä olevat lääkkeet. Keskustelu elintavoista, ravitsemuksesta, tupakoinnista, sekä alkoholin ja muiden päihteiden käytöstä on tärkeää. Samoin selvitetään puberteetin aikainen kehitys, kuukautiskierto, muihin umpirauhas- eli endokriinisiin ja pitkäaikaisiin sairauksiin viittaavat oireet. Myös sukutiedot selvitetään. Lapsettomuuden keston selvittämiseksi kysytään mm. ehkäisyn lopettamisen ajankohtaa, kuinka kauan raskautta on yritetty ja mahdollisista ongelmista sukupuolielämässä.

WOMN-1197959-0000 10/2016