Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

PCOS (Polycystic Ovarian Syndrome) eli monirakkulainen munasarjaoireyhtymä

Jopa joka viidennellä hedelmällisessä iässä olevalla naisella on tavallista enemmän pieniä rakkuloita munasarjoissaan. Määritelmän mukaan munasarjat ovat PCO-rakenteiset, kun ultraäänitutkimuksessa pieniä, 3-8 mm:n kokoisia rakkuloita nähdään munasarjan kapselin alla helminauhamaisesti vähintään kahdeksan kappaletta poikkileikkauskuvaa kohden. Usein niistä ei ole erityistä haittaa, jos naisella on säännöllinen kuukautiskierto.

Määritelmän mukaan polykystisestä munasarjaoireyhtymästä (PCOS) puhutaan, kun vähintään kaksi seuraavista kolmesta kriteeristä täyttyy:

  • monirakkulaiset munasarjat (ultraäänilöydös)
  • kuukautisten puuttuminen tai pitkä kuukautiskierto
  • miessukuhormonien liikaeritys, joka usein ilmenee joko liikakarvoituksen tai aknen muodossa

Ei tiedetä tarkoin, miksi joillekin naisille kehittyy polykystiset munasarjat. Ilmeisesti taustalla on sekä perinnöllisiä että ympäristötekijöitä.

Polykystiset munasarjat eivät tuota hormoneja oikeissa suhteissa. Aivolisäke tunnistaa tämän ja erittää vuorostaan poikkeavan runsaasti LH:ta. Kun LH:ta on paljon suhteessa FSH:hon, munasarjojen miessukuhormonien eritys lisääntyy. PCO-potilailla onkin usein liiallista karvankasvua ja iho-ongelmia (akne). Ylipaino taas johtuu häiriintyneestä insuliinierityksestä. PCO-oireyhtymää sairastavilla naisilla esiintyy yleensä aina kuukautishäiriöitä, kuten pitkä tai epäsäännöllinen kuukautiskierto tai kuukautiset ovat voineet jäädä jopa kokonaan pois. Ylipainoisten PCOS-potilaiden hoidoksi saattaa riittää pelkkä painon pudotus, jolloin kuukautiskierto voi korjautua ja hedelmällisyys palautua.

Aikuisiän diabeteksen hoitoon tarkoitettu metformiini saattaa olla hyödyllinen lääke myös PCO-potilaiden ovulaation induktiossa. Lisäksi on jonkin verran näyttöä metformiinin suotuisista vaikutuksista metabolisiin riskitekijöihin. Useimmiten PCO-potilaiden ovulaation induktiohoidossa käytetään kuitenkin edelleen klomifeeni- ja gonadotropiinihoitoa.

WOMN-1197959-0000 10/2016