Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Ovulaation induktio - OI eli munarakkulan kypsytyshoito

Jos munasolun kypsymistä ja irtoamista (ovulaatiota) ei luonnostaan tapahdu, se pyritään saamaan aikaan lääkehoidon avulla. Periaatteena ovulaation induktiossa on stimuloida hormonilääkityksen avulla munasarjoja tuottamaan yksi munasolu, joka hedelmöittyy yhdynnän jälkeen.

Klomifeenisitraattihoito

Ensimmäisenä lääkkeenä käytetään usein klomifeenisitraattitabletteja. Hoidon seuranta vaatii vähintään yhden ultraäänitutkimuksen. Hoidon onnistumiselle on tärkeää, että yhdyntä ajoitetaan munasolun irtoamisen ajankohtaan. Ajoituksessa voidaan käyttää apuna apteekissa myytävää ovulaatiotestiä, LH-testiä. Mikäli ovulaatiota ei saada aikaan klomifeenihoidolla tai raskaus ei ole 4-6 kierron aikana alkanut, on syytä harkita muita hoitoja.

Gonadotropiinihoito

Joskus harvoin aivolisäkehormoneita (FSH ja LH) erittyy liian vähän; tällöin klomifeenia ei voida käyttää. Syynä voivat olla aivolisäkekasvainten hoito (leikkaus ja sädehoito) tai vaikea alipainoisuus (anorektikot, kestävyysurheilijat jne.), mutta usein syy on tuntematon. Alipainoisuudessa pelkkä painonnousu palauttaa usein normaalin kuukautiskierron ja hedelmällisyyden. Jos taas gonadotropiinitasot ovat koholla, on kyseessä munasarjaperäinen häiriö, jolloin lääkehoidosta ei ole hyötyä.

Gonadotropiinihoidot ovat tarpeen, jos klomifeeni ei tehoa tai jos aivolisäkehormoneja erittyy liian vähän. Gonadotropiinihoito aloitetaan kierron 2.-5. päivänä antamalla päivittäin 50-100 yksikköä (IU) FSH:ta pistoksina. Hoidon aikana seurataan hoitovastetta estradiolimäärityksin ja ultraäänitutkimuksin (munarakkuloiden koko sekä kohdun limakalvon paksuus). Seuranta parantaa raskaaksi tulon mahdollisuutta ja vähentää mahdollisia riskitekijöitä (monisikiöisyys). FSH:n antoa jatketaan, kunnes johtavan munarakkulan keskiläpimitta on vähintään 18 mm, jolloin ovulaatio laukaistaan hCG-pistoksella. Mikäli suuria johtavan follikkelin kokoisia rakkuloita on enemmän kuin kaksi, on monisikiöraskauden vaaran takia harkittava hoidon keskeyttämistä tai mahdollisista siirtymistä IVF- eli koeputkihedelmöityshoitoon.

Ovulaation induktiohoito soveltuu hyvin naisille, joilla on hormonaalisia häiriöitä, epäsäännöllinen kuukautiskierto, ja tästä johtuen munasolun irtoamishäiriöitä. Usein näihin liittyy ns. polykystinen eli monirakkulainen munasarjaoireyhtymä.

FSH-pistoksia käytetään joskus myös, vaikka selvää ovulaatiohäiriötä ei olisikaan osoitettavissa. Pyrkimyksenä on tukea omaa hormonitoimintaa ja tuottaa yksi hyvä munasolu. Ovulaation induktio yhdistetään usein myös inseminaatiohoitoon tulosten parantamiseksi.

WOMN-1197959-0000 10/2016