Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Taudin toteaminen

Haavainen paksusuolentulehdus todetaan tähystyksellä. Tähystyksessä paksusuoli tarkistetaan pienellä optisella videokameran tapaan toimivalla kuituputkella, jota kutsutaan kolonoskoopiksi. Toimenpidettä kutsutaan tähystysvälineen mukaan kolonoskopiaksi.

Kolonoskopian aikana suolen limakalvolta otetaan useita pieniä kudosnäytteitä eli koepaloja. Koepaloista tarkastellaan suolen soluja mikroskoopin avulla.

Kolonoskopia edellyttää, että suolisto on täysin tyhjä. Toimenpide vaatii ruokavaliorajoituksia ja suoliston tyhjentämistä tyhjennyslääkkeellä ennen tutkimusta.

Ennen kuin diagnoosi voidaan varmistaa, lääkärin pitää pystyä sulkemaan pois mm. bakteerien tai parasiittien aiheuttama suolistotulehdus. Siksi potilas voi joutua toimittamaan myös ulostenäytteen tutkittavaksi. Mahdollisia tulehduksen merkkejä voidaan tutkia myös verinäytteestä.

Toisinaan sairauden tarkka määrittäminen olla vaikeaa ja diagnoosi tarkentuu vasta sairauden edetessä. Siksi säännölliset kontrollit ovat erittäin tärkeitä.