Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Elämää haavaisen paksusuolitulehduksen kanssa

Tukea sairauden kanssa elämiseen

Haavaisen paksusuolentulehdukseen kuuluu sekä oireisia sairausvaiheita että rauhallisia oireettomia vaiheita. Taudin uusiutumisen syitä ei tiedetä, mutta psyykkisillä seikoilla tai stressillä saattaa olla osuutta asiaan. Stressi voi saada aikaan perustavaa laatua olevia muutoksia immuunijärjestelmän toiminnassa, ja että immunologinen hyperreaktiivisuus on haavaisen paksusuolentulehduksen keskeinen mekanismi.

vaari ja poika rannalla

On erittäin tärkeää, että potilas saa kaiken tarvitsemansa tuen sairastuessaan ja tämän jälkeenkin. Henkistä tukea sairauden kanssa elämiseen voi saada perheen ja ystävien lisäksi ammattiauttajalta tai muilta potilailta, joita voi tavata esimerkiksi potilasjärjestön kautta. Suomessa toimii valtakunnallinen tulehduksellista suolistosairautta sairastavien tuki- ja edunvalvontajärjestö Crohn ja Colitis ry. Järjestö tarjoaa esimerkiksi erilaisia tapahtumia ja vertaistukea. Siirry potilasyhdistyksen verkkosivuille.

Neuvoja ja tukea taudin kanssa elämiseen saa myös lääkäriltä ja erityisesti IBD-sairauksiin erikoistuneelta sairaanhoitajalta. Koska haavainen paksusuolentulehdus on elinikäinen sairaus, on tärkeää että suhde hoitavan lääkärin ja potilaan välillä on toimiva.

Taudin kroonisesta luonteesta huolimatta useimmat haavaista paksusuolentulehdusta sairastavat voivat sopivan hoitomuodon löydettyään elää täysipainoista ja tervettä elämää.