Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Haavainen paksusuolentulehdus

Mikä on haavainen paksusuolentulehdus?

Haavainen paksusuolentulehdus on krooninen sairaus, joka aiheuttaa tulehduksen paksusuolessa tai peräsuolessa. Tulehduksessa suolen limakalvo alkaa punoittaa ja turvota, jolloin siihen syntyy pieniä haavoja. Tavanomaisia sairauden oireita ovat ripuli, veren ja liman ilmaantuminen ulosteisiin, sekä harvemmin vatsakivut.  Sairaus tunnetaan myös nimillä colitis ulcerosa ja ulseratiivinen koliitti.

Tulehduksen vaikeusaste ja esiintymisalue vaihtelee. Tulehdus saattaa rajoittua vain peräsuoleen tai paksusuolen vasempaan osaan tai käsittää koko paksusuolen. Joillakin potilailla voi olla vain lieviä oireita, kun taas toisilla oireet häiritsevät päivittäistä elämää. Tavanomaisesti suolisto-oireita on esiintynyt kuukausien tai jopa vuosia ennen diagnoosia, harvemmin oireet alkavat akuutisti.

Haavainen paksunsuolentulehdus on krooninen eli pitkäaikainen sairaus. Taudin uusiutuvan luonteen vuoksi tarvitaan pitkäaikaista, yleensä pysyvää lääkehoitoa. Hoitamattomana sairaus saattaa aiheuttaa vakavia komplikaatioita. Lääkityksen avulla oireet on kuitenkin mahdollista saada hallintaan.

Esiintyvyys

Haavaista paksusuolentulehdusta esiintyy eniten Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Suomessa haavaista paksunsuolentulehdusta sairastaa noin 30 000 potilasta. Vuosittain ilmenee noin 25 uutta tapausta 100 000 asukasta kohti. Haavaista paksusuolen tulehdusta voi esiintyä sekä miehillä että naisilla missä iässä tahansa, mutta tavallisimmin tauti todetaan 15–35-vuotiailla. Viime vuosina haavainen paksusuolentulehdus on yleistynyt voimakkaasti myös lapsilla.

Syyt

Paksusuolen tulehduksen syitä ei tunneta tarkasti. Viimeaikaisten tutkimuksen perusteella kuitenkin tiedetään, että sairauden puhkeamiseen vaikuttaa useat eri tekijät.

Geneettinen alttius. Tutkimukset ovat osoittaneet selkeän perinnöllisen alttiuden sairastua tulehdukselliseen suolistosairauteen, erityisesti Crohnin tautiin. Haavainen paksusuolentulehdus ei kuitenkaan ole perinnöllinen sairaus, eli se ei periydy automaattisesti vanhemmalta lapselle.

Immuunijärjestelmä. Haavaista paksusuolentulehdusta sairastavilla henkilöillä on usein taustalla tapahtumia, joissa immuunijärjestelmä on torjunut paksusuolen bakteeristoa liian voimakkaasti.

Elämäntilanne. Psyykkisillä tekijöillä, kuten stressillä, ei ole todettu olevan osuutta sairauden syntyyn. Psyykkisillä tekijöillä näyttää kuitenkin olevan vaikutusta sairauden kulkuun ja oireiden ilmaantumiseen.

Suoliston mikrobisto, ympäristö- ja ravintotekijät. On osoitettu, että eräillä bakteereilla ja viruksilla saattaa olla yhteys sairauden pahenemisvaiheeseen. Tulehduksellisten suolistosairauksien voimakas lisääntyminen on liitetty muutoksiin elämäntavoissa ja ruokavaliossa.

Tupakointi. Tupakointi lisää merkittävästi riskiä sairastua Crohnin tautiin ja pahentaa taudinkulkua. Sairastumista haavaiseen paksunsuolentulehdukseen tupakointi näyttää vähentävän. Tästä huolimatta tupakanpolton lopettamista suositellaan.