Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Crohnin tauti

Mikä Crohnin tauti on?

Crohnin tauti on krooninen sairaus, joka voi aiheuttaa tulehdusmuutoksia ruoansulatuskanavan alueella suusta peräaukkoon. Yleisimmin tulehdus esiintyy ohutsuolen loppuosassa ja paksusuolen alkuosassa. Taudille on tyypillistä, että tulehtuneiden kohtien välissä on terveitä suolistoalueita.

Oireet

IBD nuoret pyorailevat

Crohnin taudin tyypillisiä oireita ovat oikean alavatsan seudulla esiintyvät vatsakivut, ripuli, verinen uloste, kuumeilu ja laihtuminen. Erityisesti peräaukonseudun Crohnin tautiin voi liittyä fissuuroita (haavaumia), fisteleitä tai abskesseja (märkäpaiseita). Taudin aiheuttajaa ei tunneta, mutta syiksi epäillään samankaltaisia tekijöitä kuin haavaisen paksusuolitulehduksen kohdalla. Tauti diagnosoidaan oireiden, tähystyksen ja koepalojen avulla.

Kaikissa tapauksissa tautiin kuuluu sekä aktiivisia että oireettomia vaiheita. Oireettomien vaiheiden aikana on tärkeää, että potilas tarkkailee vointiaan ja hakeutuu tarpeen vaatiessa lääkärin vastaanotolle.

Hoito

Crohnin tautia hoidetaan ensisijaisesti lääkityksellä. Lääkitystä käytetään aktiivisen taudin rauhoittamiseen ja tämän tilan eli remission ylläpitoon. Lääkehoitona käytetään 5-aminosalisyylihappovalmisteita (5-ASA), sulfasalatsiinia, kortikosteroideja, antibiootteja sekä immunosupressiivisia lääkkeitä, kuten atsatiopriinia, 6-merkaptopuriinia ja metotreksaattia. Keskivaikeassa ja vaikeassa Crohnin taudissa hoito voidaan toteuttaa biologisella lääkehoidolla. Vaikeissa tapauksissa Crohnin tauti voi vaatia leikkaushoitoa.

Esiintyvyys

Crohnin tauti on yleistynyt viime vuosikymmenien aikana. Tavanomaisesti tauti diagnosoidaan 15–35-vuoden iässä, mutta tauti voi puhjeta missä iässä tahansa. Esiintyvyys on suurinta Pohjois-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Britanniassa. Suomessa Crohnin tautia sairastavia potilaita on tällä hetkellä noin 15 000 ja vuosittain todetaan noin 10 uutta potilasta per 100 000 asukasta.

Potilasyhdistys

Vertaistukea, tietoa ja tapahtumia Crohnin tautia sairastaville tarjoaa IBD-sairauksien potilasjärjestö Crohn ja Colitis ry. Lisää tietoa toiminnasta järjestön verkkosivuilla.