Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

IBD-sairaudet

Mitä IBD-sairaudet ovat?

IBD-kuva nainen_pyorailee

Näiltä sivuilta löydät tietoa tulehduksellisista suolistosairauksista eli IBD (Inflammatory Bowel Disease) -sairauksista. IBD -sairauksilla tarkoitetaan haavaista paksusuolentulehdusta eli ulseratiivista koliittia ja Crohnin tautia. Osalla potilaista todetaan näiden molempien sairauksien piirteitä, jolloin puhutaan määrittämättömästä IBD:sta.

Haavaisessa paksusuolentulehduksessa tavanomaisia oireita ovat verinen ripuli, limaiset ulosteet ja joskus vatsakivut. Haavainen paksunsuolentulehdus esiintyy nimensä mukaisesti paksusuolen ja/tai peräsuolen alueella. Koko suolen vaikea-asteiseen koliittiin voi liittyä lievää tulehdusta myös ohutsuolen loppuosan alueella.

Crohnin taudissa tavanomaisia oireita ovat vatsakivut, ripuli, kuume, laihtuminen, veriset ulosteet ja peräaukonseudun vaivat. Crohnin tautia voi esiintyä koko ruoansulatuskanavan alueella suusta peräaukkoon. Yleisimmin tulehdus esiintyy ohutsuolen loppuosassa ja paksusuolen alkuosassa.

Tiesitkö että IBD-sairaudet eli tulehdukselliset suolistosairaudet ovat lisääntyneet voimakkaasti viimeisen 25 vuoden aikana?

Kelan tilastojen mukaan tällä hetkellä diagnoosien määrä oli lähes 45 000 ja vuosittain todetaan jo yli 2000 uutta IBD-tapausta.

Sivuston sisällön on tarkastanut gastroenterologi Pauliina Molander.

GAST-1215524-0000 3/2017