Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Tero, 43

"Pikatesti puhkaisi kuplan"

Totta kai tiesin kuuluvani HIV:n riskiryhmään, koska harrastin seksiä miesten kanssa. Mutta onhan meillä kaikilla myös riski jäädä auton alle tai tukehtua kalanruotoon. Kuvittelin kai olevani turvassa jonkinlaisen kuplan sisällä, joka pitää onnettomuudet ja sairaudet muiden ongelmina. Olin yleensä käyttänyt kondomia ja muutenkin yrittänyt olla varovainen. Sitä paitsi tunsin voivani täysin hyvin, harrastin aktiivisesti urheilua ja yrittäjän työ oli pitänyt kiireisenä kesät talvet. Pidempään parisuhteeseen en ollut aikaisemmin muka ehtinyt. 

Chatissa tutustuin Samiin, joka asui toisella puolella Suomea. Parin tapaamisen jälkeen olin vakuuttunut, että haluaisin herätä Samin vierestä muinakin aamuina. Uusi tilanne minulle.

HIV-tero teksti 1

En edes muista, miten HIV:stä tuli ensimmäisen kerran puhe, mutta jotenkin vain päätimme mennä testiin yhdessä. Kumpikaan ei ollut aikaisemmin käynyt testissä, joten emme edes tienneet missä sellaisen voi tehdä. Netistä selvisi, että Hivpoint tekee nimettömänä ilmaisia pikatestejä, joten varasimme ajan Samin seuraavan Helsingin-matkan yhteyteen.

Keskuksessa meidät otti vastaan mukavanoloinen naisihminen, joka selitti miten testi tehdään ja mitä tulokset tarkoittavat. Hetken kuluttua odotimme tuloksia pistosjäljet sormenpäissä. Kieltämättä vähän jännitti.

Tulokset tulivat vartissa: Samilta löytyi HIV, minulta ei. Järkytys oli melkoinen, mutta ammattitaitoinen testaaja sai meidät jotenkin rauhoittumaan. Samista otettiin varmistustesti kyynärtaipeen verisuonesta. Vasta sen myötä diagnoosi olisi täysin varma, mutta testaaja totesi, että tilanteeseen kannattaisi alkaa jo sopeutua. Hän kertoi myös, miten HIV tarttuu ja miten se ei tartu – tuttuja asioita, mutta järkytyksen hetkellä ihan hyviä muistutuksia. Kondomi estää tartunnan seksissä eikä esimerkiksi suudellessa sentään ole tartuntavaaraa. Minulle varattiin uusi aika kontrollitestiin, koska viimeisestä suojaamattomasta seksikontaktista oli alle kolme kuukautta.

Kun kävelimme Kaisaniemenrantaa kohti kotia, mielessä pyöri huoli Samin tulevaisuudesta ja samalla myös pelko, josko olin itse kuitenkin saanut tartunnan. Olimme mielestäni käyttäneet aina kondomia, mutta jos vaikka spermaa olikin päässyt naarmuuntuneelle iholle? Joskus oli tullut oltua aika humalassakin, joten muistikuvat eivät olleet täysin kirkkaita.

HIV-tero teksti 2

Sinä viikonloppuna kummankin seksihalut olivat mennyttä. Päätin kuitenkin uskoa testaajaa sen verran, että uskaltauduin suutelemaan. Ei Sami muuksi muuttunut diagnoosin takia. Ja olihan hänellä ollut HIV jo ensitapaamisella. Ainoa ero oli, että nyt se oli tiedossa.

Samin kontrollitesti oli positiivinen ja minun säilyi negatiivisena. Sami otti tilanteen hienosti haltuun, hakeutui hoitoon kotipaikkakunnallaan ja kertoi asiasta perheelleen. Itse uskalsin lopulta kertoa tilanteesta hyvälle ystävälleni. Yllätys oli melkoinen, kun hän kertoi itse olleensa HIV-positiivinen jo vuosia, muttei ollut uskaltanut asiasta kenellekään kertoa.

Ensimmäiset seksiyritykset Samin diagnoosin jälkeen menivät kondomin ehjänä säilymisen varmisteluun. Kerran kondomi sitten hajosikin ja jouduin kaiken varalta ottamaan neljän viikon estolääkekuurin. Nykyään seuraamme kiinnostuksella keskustelua tartuntariskin pienenemisestä tai jopa häviämisestä tehokkaan lääkehoidon ansiosta. Kondomin rikkoutuminenkaan ei enää pelota.

 

(Potilastapaukset ovat kuvitteellisia, eivät aitoja.)