Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Markus, 30

"Epäilin, pelkäsin, tiedän"

Viime kesänä tuli kuulemma 30 vuotta täyteen HIV:n tulosta Suomeen, tuolloin HIV pyöri paljon otsikoissa ja se sai minutkin mietteliääksi. En ole homo enkä huumeidenkäyttäjä vaan tavallinen työssäkäyvä kolmekymppinen heteromies, eli siis yhtä vanha kuin HIV Suomessa. Maalaisjärjen mukaan minun ei mitenkään pitäisi olla riskiryhmää, mutta jostain syystä asia ei jättänyt rauhaan.

HIV-Markus teksti 1

HIV:n googlaaminen on jokseenkin hämmentävää. Netin syövereistähän löytyy kaikkea maan ja taivaan väliltä ja välillä on mahdoton tietää, mihin voi uskoa. Voiko HIV:n oikeasti saada tavallisesta heteroseksistä? Myös Suomessa? Jostain luin, että tartunnan saanut voi olla jopa kymmenen vuotta täysin oireeton. Silloinhan melkein kenellä tahansa voi olla HIV, joten minäkin olisin periaatteessa voinut saada tartunnan keneltä tahansa oireettomalta, joka kantaa virusta tietämättään.

Lääkkeitä on tietysti olemassa, mutta hoituisiko homma kuuriluontoisesti vai pitäisikö lääkkeitä kiskoa loppuiän? Voisiko lääkkeiden kanssa käydä töissä ja matkustaa? Viekö HIV vielä nykyisin väistämättä hautaan?

Vuosia sitten silloisella tyttöystävälläni todettiin klamydia. Minäkin sain siihen hoidon, vaikka en käynytkään testeissä. Nyt mietityttää, että otettiinkohan hänestä tuolloin myös HIV-testi. Onkohan minulta tsekattu HIV pari vuotta sitten, kun terveyskeskuksessa otettiin verikokeita angiinan vuoksi?'

Tieto lisää tuskaa ja asian pohtiminen on käynyt jo turhankin häiritseväksi. Huomaan tunnustelevani tämän tästä imusolmukkeita kaulalta ja olen alkanut epäillä, että kielessäkin on jotain ylimääräistä.

HIV-markus teksti 2

Kerroin epäilyistäni kouluaikaiselle kaverille. Hän vähän naurahti ja sanoi itse käyvänsä testissä kerran vuodessa kaiken varalta, kun ei siitä kerran mitään haittaakaan ole. Tuntui huvittavalta, että olin pyöritellyt asiaa kuukausikaupalla mielessäni sen sijaan, että olisin vain mennyt testiin ja sen jälkeen voinut unohtaa koko jutun. Mutta kun siinä on se suuri mutta. Entä jos testi onkin positiivinen? Voisinko enää koskaan alkaa seurustella uuden kumppanin kanssa? Voisinko hankkia lapsia? Voisinko käydä töissä? Pienessä nousuhumalassa lupasimme pysyä kavereina, vaikka HIV toiselta löytyisikin.

Nyt on aika varattu verikokeeseen.

 

(Potilastapaukset ovat kuvitteellisia, eivät aitoja.)