Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

HIV:n oireet ja toteaminen

Noin puolelle HIV-tartunnan saaneista henkilöistä ilmaantuu ns. ensitaudin oireita muutaman viikon kuluessa tartunnasta. Näitä oireita voivat olla mm. kurkkukipu, kuume, kaularauhasten suureneminen ja ihottuma. Koska oireet ovat hyvin tavallisia muutenkin, jää tämä ensitauti usein huomaamatta. Noin puolelle ei edes tule minkäänlaisia oireita tartunnan alkuvaiheessa.

Mahdollisen ensitaudin jälkeen tartunnan saaneet ovat tavallisesti oireettomia vuosien ajan. Aikaa myöten potilaille ilmaantuu ns. yleisoireita kuten väsymystä, laihtumista, kuumeilua. Hoitamattoman HIV-infektion viimeinen vaihe on AIDS, jolloin potilaalle on kehittynyt vähintään yksi ns. AIDS-sairaus merkkinä vakavasti heikentyneestä immuunipuolustuksesta.

HIV testauspaikat 2017

HIV-tartunta todetaan verestä tehtävällä HIV-testillä, jossa haetaan ns. HIV-vasta-aineita. Positiivinen testitulos tarkoittaa tartunnan löytymistä ja negatiivinen, ettei tartuntaa ole. HIV -vasta-aineet kehittyvät yleensä  muutamassa viikossa tartunnan jälkeen, mutta joskus viive voi  olla jopa 2-3 kk. Tämän vuoksi negatiivinen testitulos on varmuudella luotettava vasta 3 kk kuluttua altistumisesta. Jos siihen mennessä ei ole vasta-aineita kehittynyt, voi olla varma, ettei tartuntaa tuolloin tapahtunut.

Jos epäilee saaneensa HIV-tartunnan, ei kannata jäädä odottamaan oireita vaan testiin kannattaa hakeutua jo pelkän tartuntamahdollisuuden perusteella. Oireetonkin tartunta murentaa henkilön omaa puolustuskykyä ja hoitamaton HIV-infektio aiheuttaa merkittävän tartuntariskin esim. uusille seksikumppaneille. Ajoissa löydettyä tartuntaa on aina helpompi hoitaa kuin pitkälle edennyttä tautia.

HIV-testiin voi hakeutua mm. terveysasemalle, sukupuolitautien poliklinikalle, työ- tai opiskelijaterveydenhuoltoon tai yksityiselle lääkäriasemalle. Yksityisiä lääkäriasemia lukuun ottamatta HIV-testi on yleensä ilmainen. HIV-testiin voi hakeutua myös Hivpointiin ( www.hivpoint.fi), SPR:n Pluspisteeseen ( www.pluspiste.fi) tai päihteidenkäyttäjille tarkoittuihin Terveysneuvontapisteisiin ( www.a-klinikka.fi). Näissä paikoissa on mahdollisuus nimettömään HIV-pikatestiin, jolloin alustava tulos valmistuu jo näytteenottokäynnillä. 

02-2017-INFC-1111112-0000