Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

9 virheellistä väittämää HIV:sta

 

 

1. HIV voi tarttua kätellessä, suudeltaessa tai saunan lauteilta.

HIV vaarin ruksi

Väärin! HIV ei tartu saunassa eikä esimerkiksi kätellessä HIV-positiivista henkilöä. HIV voi tarttua neljällä tavalla: suojaamattomassa seksikontaktissa, piikkihuumeiden käytön yhteydessä, veren välityksellä ja äidiltä lapselle. 

2. HIV näkyy päällepäin.

HIV vaarin ruksi

Väärin! HIV ei yleensä näy päällepäin. Joka toinen saa tartunnan alkuvaiheessa äkillisen kuumetaudin. Tällöin potilaalla on runsaasti virusta veressään ja hän on hyvin tartuttava. Tätä seuraa oireeton tai vähäoireinen jakso, joka hoitamattomalla kestää 5–10 vuotta. Tässä vaiheessa HIV-infektiota ei voi päätellä henkilön ulkoisen olemuksen perusteella.

3. HIV on vain suonensisäisiä huumeita käyttävien ja homoseksuaalien sairaus.

HIV vaarin ruksi

Väärin! HIV-tartunnoista noin puolet saadaan heteroseksuaalisessa kontaktissa.                                                                                                                                            

4. HIV ei tartu suomalaisessa heteroseksissä.

HIV vaarin ruksi

Väärin! HIV voi tarttua heteroseksissä niin ulkomaalaiselta kuin suomalaiseltakin kumppanilta. Suomalaisissa heteroseksitartunnoissa sekä matkailuun liittyvät tartunnat että Suomessa saadut tartunnat ovat lisääntyneet. Suomessa on myös arviolta tuhannen HIV-positiivisen joukko, joka on tietämätön tartunnastaan ja näin ollen saattaa tartuttaa seksikumppaninsa tietämättään.

5. Minä en voi saada HIV-tartuntaa.

HIV vaarin ruksi

Väärin! Lähes kuka tahansa voi saada HIV-tartunnan. Todennäköisin tartuntatapa on suojaamaton seksikontakti. Jokainen suojaamatonta seksiä satunnaisen kumppanin kanssa harrastava voi saada tartunnan. Siksi on ensisijaisen tärkeää hakeutua testiin, jos on pienikin epäilys tartunnasta.

6. HIV voidaan todeta heti tartunnan jälkeen.

HIV vaarin ruksi

Väärin! Verinäytteessä voidaan havaita HIV-vasta-aineita yleensä muutaman viikon kuluttua, mutta viimeistään 3 kk:n kuluttua tartunnasta. On kuitenkin tärkeää hakeutua lääkäriin ja kertoa tartuntaepäilystä välittömästi, mikäli sairastuu äkilliseen kuumetautiin ja äskettäinen HIV-tartunta on mahdollinen.

7. HIV-positiivisen äidin lapsi saa automaattisesti HIV:n.

HIV vaarin ruksi

Väärin! HIV voi siirtyä äidistä lapseen jo raskauden aikana tai tartunta voi tapahtua synnytyksen yhteydessä tai äidinmaidosta. Riittävän aikaisin ennen synnytystä aloitetulla, oikeanlaisella lääkehoidolla voidaan kuitenkin estää HIV:n tarttuminen äidistä vauvaan.

8. HIV on kuolemantuomio.

HIV vaarin ruksi

Väärin! Nykypäivänä on lääkehoitoja, joilla sairauden eteneminen voidaan pysäyttää ja joiden avulla HIV-positiivinen voi elää lähes yhtä kauan kuin HIV-negatiivinen, jos tartunta on todettu ajoissa. HIV:tä ei voida vielä nykyään käytettävissä olevien hoitojen avulla parantaa, mutta tutkimus- ja kehitystyö uusien hoitojen löytämiseksi jatkuvat.

9. HIV on vaaraton, onhan siihen tehokas hoito.

HIV vaarin ruksi

Väärin! HIV on vakava sairaus, jota ei voida vielä parantaa. Tartunnan saanut joutuu elämään sairautensa kanssa ja käyttämään lääkkeitä päivittäin lopun elämäänsä. HI-virus saattaa myös kehittää hoidolle resistentin viruskannan, erityisesti jos potilas ei ota lääkkeitään säännöllisesti.

 

 

02-2017-INFC-1111112-0000